Leasing jako metoda nabycia sprzętu gastronomicznego

Firmy decydujące się na leasing zmniejszają ryzyko w prowadzeniu działalności gospodarczych. Jest to rozwiązanie, z którego mogą skorzystać przedstawiciele branży motoryzacyjnej, chemicznej czy farmaceutycznej. Również właściciele lokali gastronomicznych mogą zdecydować się na taką ofertę. Sprawdź, na czym polega taka metoda nabycia urządzeń.

 

Pomoc dla nowych restauracji i nie tylko!

 

Podobnie jak w innych przypadkach, leasing sprzętu gastronomicznego łączy w sobie elementy kredytu i dzierżawy. Taka opcja obejmuje w sobie zarówno nowe, jak i używane urządzenia. Dzięki temu każdy, kto marzył o otwarciu własnej restauracji, może w szybki sposób wyposażyć swój lokal. Jest to również doskonałe rozwiązanie w przypadku właścicieli nowych hoteli, kawiarni i innych miejsc posiadających zaplecze gastronomiczne. Można wyróżnić dwa rodzaje leasingu:

  • leasing operacyjny – prawa do przedmiotu zachowuje leasingodawca,
  • leasing finansowy – prawa do sprzętu należą do przedsiębiorcy, przez co może samodzielnie dokonywać odpisów amortyzacyjnych.

 

Leasing urządzeń gastronomicznych – o czym należy pamiętać?

 

Przed rozpoczęciem procedury leasingu z daną firmą, warto wcześniej dokładnie przeanalizować jej ofertę. Największą uwagę należy przyłożyć do wysokości raty i terminu spłaty. Równie istotną kwestią przy wyborze danej firmy jest sposób rozliczenia umowy w przypadku jej wypowiedzenia. Dokładnej analizy wymagają również warunki wykupu przedmiotu, zasady ubezpieczenia, dodatkowe opłaty oraz zabezpieczenia. Do podpisania umowy leasingu sprzętu gastronomicznego potrzebne są dokumenty rejestrowe, dowód osobisty, deklaracje PIT i CIT. Warto przygotować też wyniki finansowe za ostatni zamknięty miesiąc bieżącego roku podatkowego.